Så går bygget av nya Junkaremålsskolan

De som har haft vägarna förbi Junkaremålsskolan under de senaste veckorna har kunnat se att huskroppen för den nya skolbyggnaden nu börjar ta form. För varje dag som händer mer och mer på bygget – vilket även eleverna kan ta del av från skolgården.

Den nya byggnaden på Junkaremålsskolan ska stå klar till läsårsstarten 2024, då elever i årskurs F-6 samt den anpassade grundskolan ska flytta in i lokalerna.

– Det är en tuff tidplan, det är det. Men än så länge går det som planerat så vi ser inte några risker med att det ska bli försenat i nuläget, säger Jesper Ljungbäcker, platschef för Junkaremålsskolan på NCC.

När det första spadtaget togs under hösten var det lite svårt att se hur den nya byggnaden skulle se ut – men nu börjar det bli alltmer tydligt för de som kikar in bakom staketen.

– Just nu lägger vi grunden för det andra våningsplanet, sen kommer vi fortsätta med det tredje under vecka 8. Det funkar som så att vi lägger stora betongblock på en speciell balk som man sen gjuter fast, säger Jesper Ljungbäcker.

Under besöket på skolområdet vecka 4 har det andra våningsplanet börjar komma på plats, samtidigt som hela plattan är gjuten och visar på hur stor den nya skolan faktiskt kommer bli. På vissa platser finns dessutom gjutna väggar, vilket Jesper Ljungbäcker förklarar är till bland annat trapphus och hiss.

– Samtidigt jobbar vi med att få klart de väggarna som ska vara bärande, i betong. Det är framför allt trapphusen och hissen, då det behöver stabiliseras. Resterande väggar kommer vara vanliga gipsväggar.

I mitten av maj kommer man kunna se hela stommen på skolan, inklusive ytterväggar och grunden till taket. Därefter ska panelen och annat på, innan arbetet fortsätter på insidan av byggnaden. Förhoppningen är även att elever ska få besöka bygget senare under våren, när grunden för alla våningsplan är klar – det för att de på nära håll ska få möjlighet att se hur arbetet går till.

I staketet in mot skolgården har dessutom små kikhål gjorts, för att eleverna under sina raster ska kunna följa bygget av den nya skolbyggnaden.

Du kan se fler bilder från bygget samt ta del av mer information på Tranåsbostäder hemsida. Länk till annan webbplats.

En man i 45-årsåldern iklädd byggkläder står framför en skolbyggnation.

Jesper Ljungbäcker, NCC, är platschef för bygget av den nya Junkaremålsskolan.

Det andra våningsplanet på skolan börjar ta form.