Lätt att göra rätt med nya avfallssymboler

Den 1 juli 2020 lanserade Avfall Sverige ett nytt gemensamt skyltsystem för avfallssortering. Under vecka 18 byter vi ut samtliga skyltar på Norraby återvinningscentral till den nya standarden. De nya skyltarna ska göra det enkelt för alla att sortera rätt och ökar möjligheterna att nå en cirkulär ekonomi.

Under året har det skett en hel del förändringar på Norraby återvinningscentral. En nytt återbrukshus har sett dagens ljus och nu är det dags för hela området att få nya skyltar. Skyltarna är framtagna utifrån en ny nordisk standard vilket innebär att samma symboler kommer att finnas på sopkärl, på papperskorgarna på stan och i grannkommunen såväl som i grannlandet när man åker på semester framöver. Systemet är nämligen framtaget av Avfall Sverige tillsammans med systerorganisationer i de nordiska länderna för att det ska vara barnsligt enkelt att sortera rätt vart man än befinner sig!

- Förhoppningsvis kommer samma symboler även att finnas på produkter du köper i affären i framtiden, berättar Hans Johansson, avfallsschef.

Nya sorteringskärl
I samband med att skyltarna byts ut kommer det även att bli fler sorteringskärl på återvinningscentralen.
- Vi vill minska att felaktigt material går till brännbart, därför utökar vi med nya sorteringskärl för bland annat böcker, mjukplast och hårdplast. Även pant går numera att lämna på Norraby återvinningscentral. För varje säck som samlas in doneras 200 kronor direkt till Barncancerfonden, berättar Hans.

Töm säcken
En annan nyhet för minska avfallet och använda resurserna på rätt sätt är att Norraby återvinningscentral nu uppmanar till att ”Tömma säcken”. Det innebär att allt avfall ska slängas synligt i containern. Den tömda säcken tar man sedan med sig hem igen eller sorter som mjukplast.

Nästan som vanligt fast bättre
Personalen på Norraby återvinningscentral tycker att det ska bli både spännande och roligt med förändringarna.
- Det kommer att bli enklare för både oss och besökarna och vi hoppas att fler saker hamnar rätt. Tveka heller inte att fråga oss om du känner dig osäker säger Per Lorentzon, anställd på återvinningscentralen.

För de som är oroliga för förändringarna hälsar Per att allt kommer vara som vanligt, fast mycket bättre!