Mallbild

Projektet Bryggan ger goda resultat

Ihop med flertalet arbetsgivare har Tranås kommun startat projektet Bryggan som ska hitta en väg ut i arbetslivet för Tranåsbor. Inom kort startar en ny omgång.

Projektet Bryggan, som startade tidigare i år bygger på att skapa broar mellan arbetsgivare och Tranåsbor som behöver extra språkstöd för att komma ut på arbetsmarknaden. Elin Hedblad är verksamhetsutvecklare på kommunens Arbetsmarknad & integrationsenhet och en av initiativtagarna till projektet:

– Vi tror mycket på att skapa möten. Att personer som idag står utanför arbetsmarknaden ska få komma ut på arbetsplatser. Dels att få besöka och se olika arbetsplatser, men också att få testa på ett jobb under en praktikperiod.

Många arbetsgivare i Tranås har svårt att hitta personal. Ett av företagen som deltagit i projektet under våren beskriver projektet så här:

– Det bästa av allt är att det här projektet är en win-win-situation för alla. Vi som arbetsgivare kan få ett bra utbyte av kunskaper och erfarenheter under processens gång med såväl andra arbetsgivare som med praktikant och medarbetare inom projektet.

Industriarbetare

Språkbryggor stöttar

Under våren 2023 har en grupp Tranåsbor med utmaningar i att lära sig svenska språket fått chansen att ingå i projektet och nu i höst startar en ny omgång. Gruppen får inledningsvis kunskap kring arbetsmarknaden. De får göra ett antal studiebesök hos arbetsgivare innan de var och en startar en praktik ihop med en språkbrygga.

– Att använda sig av språkbryggor under förberedelseveckorna och under praktiken har varit mycket betydelsefullt för att projektet fått så goda resultat. Trots att deltagarna i början av projektet hade begränsade kunskaper i svenska har det fallit mycket väl ut, berättar Anna Hylén-Larsson som är Bryggans projektledare.

Under våren har ett tiotal arbetsplatser i Tranås ingått i projektet. Att arbetsgivare väljer att delta är avgörande för projektet. Flera av deltagarna i projektet uttrycker sin tacksamhet till denna möjlighet och säger:

– Alla borde få möjlighet att få den hjälp vi har fått i Bryggan!

Höstens omgång av Bryggan kommer starta vecka 35 med en lunch för arbetsgivare som är intresserade av att veta mer om projektet.

Mer information om projektet

Elin Hedblad, verksamhetsutvecklare, Arbetsmarknad & integrationsenheten

e-post: elin.hedblad@tranas.se

Telefon: 0140-686 48