Diana Aljoukhi, Amneh Karkoura, Fadi Shakra och Hussien Ayash från Ihsans styrelse tillsammans med Cathrine Hoff, rektor Junkaremålsskolan 7-9, och Conny Oskarsson, grundskolechef.

En kväll med integration i fokus

Förra veckan mötte representanter från barn- och utbildningsförvaltningen medlemmar från föreningen Ihsan för att informera och besvara frågor om det svenska skolsystemet. Syftet är att främja integrationen i Tranås kommun.

Den muslimska föreningen Tranås fredscenter startade 2017. 2023 valde man att byta namn till Ihsan och fokuset ligger numera på integrationsfrågor. I dag har föreningen 220 medlemmar.

Styrelsemedlemmarna Fadi Shakra, Hussien Ayash, Diana Aljoukhi och Amneh Karkoura säger att de vill bygga broar mellan sina medlemmar och det svenska samhället.

– Religion är inte viktigt i sammanhanget, säger Fadi Shakra och fortsätter:

– Religion är för dig, samhället är för alla.

Styrelsen menar att det bland föreningens medlemmar finns frågetecken kring saker som kan kännas självklara för någon som är född och uppvuxen i Sverige.

– Vi kommer från en annan kultur med andra regler. Det är viktigt att vi vet vilka rättigheter och skyldigheter vi har här i Sverige, säger Diana Aljoukhi.

Föreningen har under det senaste året knutit kontakt med olika förvaltningar i Tranås kommun. En av dessa är barn- och utbildningsförvaltningen, med grundskolechef Conny Oskarsson i spets. Tillsammans bjöd de i förra veckan in Ihsans medlemmar till ett informationstillfälle på Junkaremålsskolan.

På onsdagskvällen samlades cirka 65 medlemmar i aulan där grundskolechefen och Cathrine Hoff, rektor för Junkaremålsskolan 7–9, höll i trådarna. Det visades en film om skolan på arabiska, som sedan diskuterades i mindre grupper. Utifrån insamlade frågor gick duon sedan igenom betygssystemet, stöd till elever, anmälningsplikt till socialtjänsten samt regler och uppfostran.

Enligt Ihsans styrelse var medlemmarna nöjda med mötet och tyckte att de fick mycket ny och nyttig information.