Representanter från de fem kommunerna var med när Holavedens samverkansavtal signerades.

Klart med Holavedens samverkansområde

Holavedens samverkansavtal är nu signerat och klart! Det gjordes i förra veckan, då representanter från fem kommuner samlades på Holavedsgymnasiet för att göra slag i saken.

Ett nytt lagkrav kring planering och dimensionering av gymnasieskolan säger att kommuner från och med läsåret 2025/2026 måste samverka med minst två andra kommuner. Syftet är att trygga kompetensförsörjning, effektivisera resursutnyttjandet och stärka elevernas möjligheter till ett brett utbud.

I tre års tid har Tranås kommun och Holavedsgymnasiet arbetat hårt för att förbereda sig inför det kommande lagkravet. Nu har man äntligen nått mål. Samverkan kommer att ske inte bara med två andra kommuner, utan med fyra – Aneby, Boxholm, Ydre och Ödeshög.Tillsammans bildar de Holavedens samverkansområde.

– Jag är övertygad om att detta kommer att leda till något mycket bra för oss alla, inte bara Tranås kommun. Det känns fantastiskt roligt att vi nu har kommit i mål, säger skolchef Cecilia Axelsson.

Skolchefen, som tidigare har arbetat som rektor på Holavedsgymnasiet, visste redan när propositionen kom 2020 att det gällde att vara med från start.

– Det var inte ett alternativ för mig att sitta och vänta på att bli inbjuden. Jag ville inte riskera att Holavedsgymnasiet i framtiden skulle reduceras till ett betydligt mindre gymnasium som i sin tur skulle minska valmöjligheterna i närområdet för eleverna, säger hon och fortsätter:

– Jag upplever att samverkanskommunerna har varit positiva till samtal i syfte att få det så bra som möjligt för oss alla. Nu väntar det stora jobbet med att praktiskt arbeta tillsammans för att lösa de utmaningar som finns framöver.

Ordförande i respektive kommunstyrelse skrev under avtalet.

Förra veckan samlades representanter från de fem kommunerna för att skriva under samverkansavtalet. De som höll i pennan var ordförande i respektive kommunstyrelse – Beata Allen (Aneby) Claes Sjökvist (Boxholm) Mats Holmstedt (Tranås), Håkan Thudén (Ydre) och Jonas Andersson (Ödeshög).

– Efter tre års arbete är vi äntligen i hamn med gymnasiesamverkan. Dessutom är alla fem kommunerna tajtare än någonsin, säger kommunstyrelseordförande Mats Holmstedt.

Även Tranås kommundirektör Pär Thudeen var på plats när avtalet skrevs på.

– Ett starkt Holavedsgymnasium är en av Tranås kommuns viktigaste attraktivitetspunkter vad gäller kommunens tillväxtmål. Ett stort arbete har därför lagts på att långsiktigt säkra och förstärka Holavedsgymnasiet samt Komvux, säger han och fortsätter:

– Detta är bland det största som hänt i Tranås kommun på flera år och jag är oerhört stolt över att Aneby, Boxholm, Tranås, Ydre och Ödeshög nu tillsammans satsar fullt ut på vårt gemensamma gymnasium.