Montage med två skolbyggnader.

Höga betyg bland niondeklassare

Meritvärdet bland niondeklassarna i Tranås har ökat för tredje året i rad. Det visar Skolverkets senaste statistik.
– Vi har ett otroligt bra resultat inom grundskolan i Tranås kommun, säger Conny Oskarsson, grundskolechef.

Det var en förhållandevis positiv läsning för Tranås kommuns del, när Skolverket presenterade ny betygsstatistik för elever som gick ut grundskolan i somras. Det genomsnittliga meritvärdet i kommunen har ökat med drygt fyra procentenheter sedan förra året till 235,6 poäng. Med det har Tranåseleverna högst betyg i länet, och resultatet är en bra bit över riksgenomsnittet.

– Att meritvärdet ökar betyder att vi har en väldigt bra grundskola, och att många barn uppnår A- och B-nivå i undervisningen, säger Conny Oskarsson.

Skolverkets rapport visar också att behörigheten till gymnasieskolans program generellt sett sjunker i Sverige. I Tranås blev 77,9 procent av eleverna som slutade nian godkända i alla ämnen, vilket är en nedgång men samtidigt över snittet i riket (71,7 procent). Även behörigheten till yrkesprogram minskade något efter förra årets toppnotering, och ligger i år på 88,8 procent och är högst i länet.

– Det positiva är att behörigheten i Tranås kommun ligger högt jämfört med övriga kommuner i Sverige, samtidigt som vi har fler elever än genomsnittet med höga betyg, säger Conny Oskarsson.

Meritvärdet är summan av de 16 eller 17 bästa betygen från högstadiet, som räknas om till siffror. Medräknat moderna språk är maxpoängen 340.

Betygsstatistiken ingår som ett underlag till den kvalitetsuppföljning som barn- och utbildningsförvaltningen tar fram under hösten.

Kontakt

Verksamhetschef grundskola

Conny Oskarsson
E-post: conny.oskarsson@tranas.se
Telefon: 0140-684 33