Miljön är en lummig park. Två kvinnor står vända mot kameran och ler.

Östanåparken är ett populärt område bland dem som hittills tyckt till. Utvecklingen av parken är ett resultat av den förra stadsvisionen, nu jobbar Alva Stenlund och Pauline Sandberg på tillväxtavdelningen med att ta fram en ny stadsvision.

Frågor om Tranås centrum - så svarade mässbesökarna

Östanåparken är en uppskattad plats, medan det finns önskemål om att förbättra stationsområdet och torget. I samband med Tranåsmässan fick besökare tycka till om utvecklingen av stadens centrum, och nu har svaren sammanställts.

I Tranås kommuns monter på Tranåsmässan fick besökare chans att tycka till om centrum genom att svara på enkla frågor och märka ut platser på en karta. Kommunen frågade till exempel efter ”En plats du gillar”, ”En plats som borde förbättras” och ” Vad vill du ha mer av i centrum?”.

Bakgrunden till undersökningen är att kommunen håller på att ta fram en ny stadsvision för Tranås centrum 2050 (stadsvision 2.0). Det handlar om hur centrum ska vara, upplevas och utvecklas de kommande åren. Under den processen kommer kommunen att föra dialog med allmänheten, föreningar, fastighetsägare, näringsidkare med flera intressenter.

– Tranåsmässan var det första dialogtillfället där vi ville veta hur Tranåsborna använder centrum idag, vad de uppskattar och vad de saknar. Det var ett positivt gensvar och mycket engagemang, vilket vi hoppats på, säger Pauline Sandberg, planarkitekt.

Vackra miljöer rankas högt

Under de två dagar som mässan pågick svarade omkring 100 personer på frågorna. Både barnfamiljer och pensionärer men också många gymnasieungdomar var intresserade och ville tycka till.

Utvecklingen av Östanåparken är ett resultat av Stadsvisionen från 2010, och det var tydligt att parken har blivit en mycket uppskattad plats. Stationen och torget sticker ut som två välbesökta platser som dock borde förbättras, i likhet med hamnen där det finns en framtagen utvecklingsplan. Något som också märks är att få platser på västra sidan om järnvägen lyfts fram.

De svarande anser att vackra miljöer är viktigast, viktigare än shopping och fysisk aktivitet. Svaren visar dessutom att personer i alla åldrar kommer till centrum för att möta vänner, i lika stor utsträckning som för att göra ärenden.

– De sociala värdena av centrum är viktiga. Mötesplatser och folkliv är något man vill se mer av i Tranås centrum. Där kan kommunen och den fysiska planeringen faktiskt påverka mycket, och vi behöver fundera vidare på hur vi kan stärka förutsättningarna för sociala möten i centrum, säger Alva Stenlund, arkitekt.

Arbetet fortsätter

Resultatet ger en fingervisning om vilka platser som behöver utredas närmare i det fortsatta arbetet med stadsvisionen. Förutom sociala värden, mötesplatser och folkliv, var fysisk aktivitet och sport återkommande teman för flera ungdomar, och kommer att finnas med i dialoger framöver.

Arbetet fortsätter nästa år, och Stadsvision 2.0 beräknas bli klar för beslut våren 2026.

Skicka in din idé

Har du idéer om hur Tranås centrum kan utvecklas? Hör av dig via formuläret eller e-postadressen nedan, så kanske din idé blir en del i arbetet med att utveckla staden.

Till formuläret: Intresseanmälan – fokusgrupp för Tranås kommuns stadsvision Länk till annan webbplats.

Skicka e-post: stadsvision@tranas.se