BU-beslut om nedläggning av förskola

Barn- och utbildningsnämnden har beslutat om nedläggning av Åsvallehults förskola hösten 2025, samt Junkaremålens förskola hösten 2026. Bakgrunden är minskande barnkullar, vilket innebär ett minskat behov av barnomsorgsplatser i Tranås kommun.

Nämnden beslutade också att pedagogisk omsorg (dagbarnvårdare) inte ska läggas ned som föreslagits, utan behållas.

Bakgrunden till beslutet är en utredning som barn- och utbildningsförvaltningen gjort med anledning av det vikande barnantalet i Tranås kommun. Konsekvensen av den stora demografiska förändringen, med minskat barnafödande och därmed minskat antal barn i förskolan, blir krympande budgetramar för barn-och utbildningsnämnden för kommande år. Nämndens beslut innebär en anpassning till minskat behov av barnomsorgsplatser.

Det minskande barnafödandet och allt färre barn i förskolan är en trend i hela landet, enligt SKR:s befolkningsprognos.

Barn på de aktuella förskolorna kommer att erbjudas placering på andra förskolor i kommunen. Berörda vårdnadshavare har fått information om hur de ska göra för byta förskola och ansöka om ny plats.

Besluten om att lägga ned Åsvallehults och Junkaremålens förskolor villkoras med att barn- och utbildningsnämnden befrias från hyreskostnader för de aktuella förskolelokalerna i samband med att verksamheten upphör.