Handel och service

Det fyraåriga programmet för Handel och service (tidigare Administration, handel och varuhantering) är ett nationellt program inom den anpassade gymnasieskolan, för dig som tidigare gått anpassad grundskola. Din gymnasietid hos oss ska vara intressant och givande. Vi vill att lärandet ska vara på riktigt. Därför läggs stort fokus på APL, att jobba med Ung företagsamhet och att träna på att utföra riktiga tjänster, både inom och utanför skolan.

Som elev på Handel och service får du möjlighet att utveckla dina kunskaper om just handel och service. Det kan handla om försäljning, logistik, marknadsföring samt kundservice. Du får även lära dig hur ett företag fungerar. Detta för att förbereda dig på arbete eller sysselsättning efter din gymnasieexamen.

Vårt största fokus är att du som elev utvecklas och stärker din självkänsla. Målet efter studietiden hos oss är att du får ett arbete eller deltar i någon annan intressant verksamhet, och att du fått en personlig stabil grund för framtiden.  

Din gymnasietid hos oss ska vara intressant och givande. Vi vill att lärandet ska vara på riktigt.

Under dina fyra år på programmet kommer du att ha APL. Du tränar på, och använder de kunskaper du får på programmet, på en arbetsplats. Ofta får du prova på flera olika arbetsplatser under din utbildning.

Skulle du behöva ha hjälp från personal från skolan under din APL finns den möjligheten. På din APL-plats ingår delar av yrkeskurserna, där du utövar dem i praktiken.  

Det fyraåriga Nationella programmet är en praktisk utbildning. Därför har vi en tjänst inom programmet som vi kallar för Fikaservice. Där får du vara med och ta emot beställningar, producera, leverera och slutligen fakturera. Ibland levererar vi till mindre möten och konferenser, men det händer också att vi tar emot stora beställningar till föreläsningar eller större möten. 

Under hela din utbildning på programmet för Handel och service får du vara med och driva ett UF-företag. UF står för Ung företagsamhet och flera av våra övriga program på skolan är också anslutna till detta.

Eleverna hjälps åt genom att ha olika uppgifter och roller. Ni jobbar bland annat med marknadsföring, tillverkning, försäljning, kundbemötande och ekonomi. Du får vara med att både starta upp och avsluta ett företag, det vill säga testa på att vara företagare på riktigt. Vi har ett nära samarbete med UF-kontoret i Jönköping, som kommer ut och inspirerar oss med jämna mellanrum.  

Under de senaste åren har vi drivit UF-företaget Fyra Årstider UF, där vi tillverkar och säljer saker anpassat efter säsong. Flera gånger har elever och personal från programmet deltagit på den stora regionala UF-mässan, och har även kontakt med andra skolor som jobbar med UF. 

Läs mer om Ung Företagsamhet på Holavedsgymnasiet här.

Anpassad gymnasieskolas gemensamma ämnen 900p

Engelska nivå 1, 100p
Estetisk verksamhet nivå 1, 100p
Historia nivå 1, 50p
Idrott och hälsa nivå 1, 100p
Matematik nivå 1, 100p
Naturkunskap nivå 1, 50p
Religionskunskap nivå 1, 50p
Samhällskunskap nivå 1, 50p
Svenska / Svenska som andraspråk nivå 1, 100p

Programgemensamma ämnen 500p

Försäljning och kundservice nivå 1, 100p
Handel nivå 1, 100p
Handel nivå 2, 100p
Information och kommunikation nivå 1, 100p
Praktisk marknadsföring nivå 1, 100p

Programfördjupning, 800p

Programfördjupningen ger dig en möjlighet att få en fördjupning inom programmets karaktär. Vi informerar dig om vilka kurser som kan ingå.

Individuellt val, 200p

Oavsett vilket program du går väljer du 200 poäng inom ditt individuella val. Detta val gör det möjligt för dig att skräddasy din utbildning så den passar dig.

Anpassat gymnasiearbete, 100p

Anpassat gymnasiearbete är en kurs där du fördjupar dig inom ett område inom din valda utbildning. Denna kurs ses som ett examensarbete och är ett krav för att få din gymnasieexamen.

Kontakt

Programansvarig

Märtha Andersson
E-post: martha.andersson@tranas.se
Telefon: 0140-685 67

Studie- och yrkesvägledare

Ida Segersson
E-post: ida.segersson@tranas.se
Telefon: 0140-685 04

Senast publicerad: