- Tranås
- / Holavedsgymnasiet
- / Våra utbildningar
- / Introduktionsprogram
- / Yrkesintroduktion, IMY
Yrkesintroduktion, IMY
Yrkesintroduktion vänder sig till dig som saknar godkända betyg för behörighet till ett yrkesprogram. Här får du en yrkesinriktad utbildning för att sedan kunna söka till ett yrkesprogram eller få ett arbete. Du som elev ska både kunna läsa ämnen från grundskolan som du inte är behörig i och ämnen från gymnasiets nationella program. Antagningen sker i mån av plats.
Yrkesintroduktion står öppet för dig som inte har de godkända betyg som krävs för att vara behörig till ett nationellt gymnasieprogram. Inför skolstart kallas eleven tillsammans med vårdnadshavare till ett samtal med studie- och yrkesvägledare samt eventuellt annan personal. Vid samtalet diskuterar vi elevens studieupplägg och framtida mål. Efter samtalet samråder rektor med studie- och yrkesvägledare och berörd personal om eleven ska erbjudas plats och meddelar därefter eleven och vårdnadshavare beslutet.
Syfte
Du som elev ska få en yrkesinriktad utbildning som gör det möjligt för dig att etablera dig på arbetsmarknaden eller som leder till studier på ett yrkesprogram. För varje elev ska det upprättas en individuell studieplan, där elevens mål och syfte med studierna framgår.
Struktur och upplägg
Utbildningen utformas för varje enskild elev, vilket gör det möjligt att låta utbildningen vara individuellt utformad och anpassas för just dig. Under första terminen äger ett utvecklingssamtal rum, där elevens individuella studieplan kan revideras vid behov. Du som elev på programmet läser integrerat med elever som går ett nationellt program.
Utbildningens inriktning
Utbildningen är inriktad mot följande nationella yrkesprogram och erbjuds i mån av plats på:
- Barn- och fritidsprogrammet
- Hantverksprogrammet
- Fordons- och transportprogrammet
- Försäljnings- och serviceprogrammet
- Industritekniska programmet
- Restaurang- och livsmedelsprogrammet
- Vård- och omsorgsprogrammet
Innehåll
Utbildningen innehåller hela eller delar av kurser i karaktärs- och gymnasiegemensamma ämnen som ingår i gymnasieskolans nationella yrkesprogram. Under utbildningen äger det arbetsplatsförlagda lärandet (APL) rum under samma veckor som det aktuella programmet genomför sin APL. Huvudmannen erbjuder vid behov praktik utöver de APL-perioder som ingår i den yrkesförberedande utbildningen.
Utbildningen erbjuder dig som elev möjligheten att läsa grundskoleämnen.
Uppföljning av elevens arbete
Varje elev har en mentor som följer elevens kunskapsutveckling och studiesituation med utgångspunkt i elevens utbildning i dess helhet. Mentorn ska uppmärksamma tecken på att eleven kan behöva stöd och då informera berörd skolpersonal.
Kontakt
Programansvarig
Carina Karlsson
E-post: carina.karlsson@tranas.se
Telefon: 070-609 34 67
Studie- och yrkesvägledare
Britt-Marie Rolf
E-post: britt-marie.rolf@tranas.se
Telefon: 0140-685 12
Senast publicerad: