Hotell, restaurang och bageri

Det fyraåriga programmet för Hotell, restaurang och bageri är ett nationellt program inom den anpassade gymnasieskolan, för dig som tidigare gått anpassad grundskola. Din gymnasietid hos oss ska vara intressant och givande. Vi vill att lärandet ska vara på riktigt. Programmet passar dig som tycker om att laga mat och baka.

Som elev på Hotell, restaurang och bageri får du möjlighet att utvecklas inom matlagning, bakning
och servering. Du får även lära dig hur du hanterar livsmedel, och hur du jobbar i olika kök. Dessutom
får du syssla med uppgifter som tränar dig för arbete på hotell. På programmet får du arbeta tillsammans med andra, och öva på att ge god service till kunder och gäster.

När du går på programmet för Hotell, restaurang och bageri samläser du med en gymnasieklass på skolans Restaurang- och livsmedelsprogram. Du följer gymnasieklassens schema i de programgemensamma ämnena, det vill säga de ämnen som rör restaurang. Du ingår då i en större klass, men ofta finns extra personal med i gruppen som stöd. Innan du börjar på programmet kommer du att få genomföra så kallade ”skuggdagar”.

Skuggning innebär att du får besöka oss på Holavedsgymnasiet och vara med på undervisningen under en eller flera dagar. Detta för att du ska få en inblick i hur det är att vara elev hos oss. Om du är intresserad av att genomföra skuggning på programmet för Hotell, restaurang och bageri, ta då i första hand kontakt med din studie- och yrkesvägledare.

Vårt största fokus är att du som elev utvecklas och stärker din självkänsla. Målet är att du efter
studietiden hos oss får ett arbete eller deltar i någon annan verksamhet, och att du fått kunskaper och färdigheter för framtiden.

Under dina fyra år på programmet kommer du att ha APL. Det innebär att du tränar på och använder de kunskaper du får på programmet, på en arbetsplats. Ofta får du prova på flera olika arbetsplatser under din utbildning.

Skulle du behöva ha hjälp från personal från skolan under din APL finns den möjligheten. På din APL-plats ingår delar av yrkeskurserna, där du utövar dem i praktiken.  

Restaurang- och livsmedelsprogrammet driver sin egen restaurang och sitt eget bageri. Det innebär att du som elev får lära dig moment som ingår i arbetet på en restaurang och i ett bageri, bland annat matlagning, servering och bakning.

Anpassad gymnasieskolas gemensamma ämnen 900p

Engelska nivå 1, 100p
Estetisk verksamhet nivå 1, 100p
Historia nivå 1, 50p
Idrott och hälsa nivå 1, 100p
Matematik nivå 1, 100p
Naturkunskap nivå 1, 50p
Religionskunskap nivå 1, 50p
Samhällskunskap nivå 1, 50p
Svenska / Svenska som andraspråk nivå 1, 100p

Programgemensamma ämnen 500p

Försäljning och kundservice nivå 1, 100p
Handel nivå 1, 100p
Handel nivå 2, 100p
Information och kommunikation nivå 1, 100p
Praktisk marknadsföring nivå 1, 100p

Programfördjupning, 800p

Programfördjupningen ger dig en möjlighet att få en fördjupning inom programmets karaktär. Vi informerar dig om vilka kurser som kan ingå.

Individuellt val, 200p

Oavsett vilket program du går väljer du 200 poäng inom ditt individuella val. Detta val gör det möjligt för dig att skräddasy din utbildning så den passar dig.

Anpassat gymnasiearbete, 100p

Anpassat gymnasiearbete är en kurs där du fördjupar dig inom ett område inom din valda utbildning. Denna kurs ses som ett examensarbete och är ett krav för att få din gymnasieexamen.

Kontakt

Programansvarig

Lena Bengtsson
E-post: lena.bengtsson@tranas.se
Telefon: 0140-685 67 alt. 070-512 23 06

Studie- och yrkesvägledare

Ida Segersson
E-post: ida.segersson@tranas.se
Telefon: 0140-685 04

Senast publicerad: