Företag i Tranås

Näringslivet i Tranås är differentierat med många spännande företag. Här finns möbelindustri, värmepumpstillverkare och mycket annat. Nedan kan du läsa om några av de största företagen i Tranås, utifrån omsättning och antal anställda.

En flygbild över Bosch Thermoteknik i Tranås.

Bosch Thermotekniks anläggning i Tranås.

Bosch Thermoteknik

Bosch Thermoteknik AB utvecklar, tillverkar och säljer värmepumpar. Företaget fokuserar huvudsakligen på utveckling av energieffektiva och hållbara värmelösningar. I Tranås arbetar cirka 720 personer och företaget säljer för cirka 2 miljarder per år. De mest kända varumärkena är Bosch och IVT.

Bosch Thermoteknik Länk till annan webbplats.

Flygbild över OEM Automatic på Höganloft i Tranås.

OEM Automatics logistikcenter på Höganloft i Tranås.

OEM koncernen

OEM är en av Europas ledande teknikhandelskoncerner och är ett börsnoterat bolag. De har 37 rörelsedrivande verksamheter i 14 länder uppdelat på tre geografiska regioner. Företagets omsättning är 3,3 miljarder och det har 900 anställda.

OEM koncernen Länk till annan webbplats.

Strömsholmen

Strömsholmen AB utvecklar, tillverkar och marknadsför gasfjädrar och gashydrauliska system. De är sedan många år världsledande och har en export på 95 procent. Strömsholmen AB grundades redan år 1876 och har sedan starten varit verksamma i Tranås. Företaget ingår i Barnes Group Inc. som har 700 anställda i 12 länder.

Strömsholmen Länk till annan webbplats.

STIGA

STIGA grundades år 1934 i Tranås av Stig Hjelmquist. STIGA är ett välkänt varumärke som förknippas med många olika produkter. Idag är STIGA ett välkänt varumärke inom gräsklipparbranschen och har även ett brett sortiment av trädgårdsredskap som distribueras i mer än 70 länder. Årligen säljs 1 miljon trädgårdsprodukter från STIGA.

STIGA Länk till annan webbplats.

EFG

EFG:s historia börjar med en ambitiös pinnstolsentreprenör i 1800-talets Tranås. 135 år senare är EFG en möbeltillverkare med tusentals produkter i sortimentet och hundratals återförsäljare världen över. EFG är en ledande europeisk leverantör av inredningslösningar till privata företag och offentlig verksamhet.

EFG Länk till annan webbplats.

Materias kontor, lager och tillverkning ligger i Tranås.

Materia

Materia utvecklar och tillverkar designade möbler och inredningsdetaljer för kreativa mötesplatser. Materia grundades år 1992 av Kersti Sandin och Lars Bülow, båda arkitekter och industridesigners. Materia är idag en del av inredningskoncernen Kinnarps och deras möteskoncept och produkter används över hela världen. Materias huvudkontor ligger i Tranås.

Materia Länk till annan webbplats.

Montico

Montico är ett komplett företag inom rekrytering, bemanning, utbildning och matchningstjänster. Montico är cirka 500 anställda och har kontor på ett tjugotal orter i Sverige, med huvudkontor i Tranås samt ett kontor i Polen för internationell arbetskraft.

Montico Länk till annan webbplats.

TUC yrkeshögskola

TUC erbjuder utbildningar och skapar förutsättningar för en ny eller uppdaterad yrkeskarriär för sina studerande. TUC växer ständigt och har närmare 85 anställda. TUC erbjuder i dagsläget cirka 60 olika YH-utbildningar och ett stort antal kurser i en mängd olika kategorier på sju olika orter runt om i Sverige. TUC bedriver även kurser och utbildningar som vänder sig mot näringslivet.

TUC Yrkeshögskola Länk till annan webbplats.

Skobes Bil

Skobes Bil är ett familjeföretag som grundades år 1876 i Tranås. Skobes Bil AB är moderbolaget och huvudkontoret finns i Tranås. Skobes är auktoriserad återförsäljare för Volvo, Maxus, Renault och Dacia. Koncernen har anläggningar på elva orter och omsätter cirka 1,9 miljarder kronor. Skobes Bil har cirka 340 anställda.

Skobes bil Länk till annan webbplats.

Flybild över SONO:s lager och logistikanläggning i Tranås.

SONO Brands lager- och logistikanläggning på Höganloft i Tranås.

Sono Brands

Tranås Skolmöbler grundades år 1896 i Tranås och bytte senare namn till Sono Brands. Sedan starten har möblerna funnits i uppehållsrum, klassrum och lärarrum. På senare år har företaget tagit steget utanför skolvärlden och är idag en av Skandinaviens ledande koncerner för utveckling, tillverkning och försäljning av inredningslösningar för skola, industri- och byggsektor, sport och fritid samt offentlig miljö och omsorg.

Sono Brands Länk till annan webbplats.

Euroform

Euroforms affärsidé var från början att vara en liten utvecklingsindustri, där nya produktkoncept togs fram med egna verktyg, maskiner och egen utrustning. Bolaget nådde tidigt framgång på marknaden och växte därför i snabb takt. Genom organisk tillväxt och ytterligare förvärv har dagens starka koncern vuxit fram. Huvudkontoret är fortfarande beläget i Tranås, men med affärer över hela världen.

Euroform Länk till annan webbplats.

Kanonaden

Kanonaden Entreprenad AB grundades 2003 av Olof Salling och Kenneth Karlsson. Företaget är ett anläggningsföretag som jobbar med traditionella anläggnings- och markarbeten likväl som med fjärrvärme, kabelförläggning, kraftvärme- och vindkraftverk, men även betongarbeten och bergarbeten. Kanonaden har kontor i Tranås, Västervik, Kalmar, Borås, Göteborg, Södertälje, Örebro och Uppsala.

Kanonaden Länk till annan webbplats.

Full Fart

Full Fart är ett bemanningsbolag som finns på fem orter i Småland och Östergötland och huvudkontoret ligger i Tranås. Företaget har cirka 100 anställda och erbjuder tjänster både till företag och privatpersoner. Utöver bemanning så jobbar de även med flytt, städ, bygg och fastighetsservice.

Full Fart Länk till annan webbplats.

Tranås Energis fjärrvärmeverk. Foto: Erik Hellquist

Tranås Energi

Tranås Energi bildades år 1911 och började sin resa som energibolag och med hjälp av vattnet i Tranås kvarn började företaget att producera el. Över 100 år senare håller Tranås Energi fortfarande på med vattenkraft och har idag även med fibernät, solenergi och fjärrvärme. Ett femtiotal medarbetare ser till att leverera el till drygt 10 560 elnätskunder, cirka 1 300 fjärrvärmekunder och 4 000 fiberkunder.

Tranås Energi Länk till annan webbplats.

Carpenter

År 1948 grundades företaget Carpenter som är en av de ledande tillverkarna av blockskum och formgjutet skum i Norden. Företaget har 250 miljoner i omsättning och är idag cirka 120 anställda. Carpenter Sweden AB är indelat i olika produktionsområden, de tillverkar och konfektionerar blockskum till främst säng- och möbelindustrin. Formgjutna produkter levereras i stor utsträckning till möbel- och fordonsindustrin. För anpassade lösningar finns det ett eget laboratorium i Tranås som kan utveckla specifika produkter.

Carpenter Länk till annan webbplats.

Baks & co

Baks & co arbetar med revision, redovisning, rådgivning och andra ekonomiska tjänster. Företaget har 60 anställda som arbetar på fyra kontor i Linköping, Eksjö, Vimmerby samt huvudkontoret som ligger i Tranås.

Baks & co Länk till annan webbplats.

Stoeryd AB

Stoeryd AB är en privatägd kontraktstillverkare som varit verksamma i drygt 50 år. Tillverkningen består av färdiga produkter, delsystem, komponenter och reservdelar mestadels baserat på stål, aluminium och rostfritt stål. Företaget omsätter cirka 175 miljoner och är cirka 100 medarbetare. Produktionsanläggningen finns i Tranås och har sina kunder utspridda i hela Sverige och även ett antal internationella kunder.

Stoeryd Länk till annan webbplats.

Melin och Carlsson

Sedan år 1990 utvecklar och tillverkar Melin & Carlsson hydraulcylindrar för mobila och stationära applikationer. Produktionsanläggning i Tranås sysselsätter ett sjuttiotal personer och omsätter 120 miljoner kronor.

Melin och Carlsson Länk till annan webbplats.

SDBC lager och logistiklokaler.

SDBC lager- och logistiklokaler i Tranås.

SDBC Motor

SDBC Motor AB (Duell) med sitt logistikcenter i Tranås ägs av det finska företaget Duell OY. År 2014 köpte de Garage24 i Tranås och byggde år 2016 ett eget logistikcenter och kontor på industriområdet Höganloft. Efter ett antal företagsförvärv i Europa har företaget nästan 200 anställda och omsätter cirka 750 miljoner totalt. Duell är ledande distributör i Skandinavien för all sorts motorsport så som motorcykel, motorcross, ATV, snöskoter och även marina fordon.

SDBC Motor Länk till annan webbplats.

Tranås kommun

Tranås kommun är en växande och framtidsfokuserad kommun som ser möjligheter och vågar prova nya metoder. Cirka 1 900 medarbetare arbetar dagligen med att göra Tranås kommun till en ännu bättre plats att bo, leva och verka på.

Tranås kommun

Utöver dessa företag har vi ca 1 800 spännande företag i Tranås kommun.

Hitta dem i företagsregistret

Kontakt

Näringslivsbolaget Tranås United

Birger Boström, näringslivschef
E-post: birger.bostrom@tranasunited.se
Telefon: 070-305 06 09

Senast publicerad: