Har du koll på gröna påsen?

Att slänga sopor och matrester på rätt sätt, det är väl inte så svårt? Har du koll på vilka påsar du ska använda och vad du får lägga i dem?

Använd gröna påsen till matavfall — inget annat

I Tranås kommun samlar vi in matavfall med gröna påsen. Den gröna påsen läggs i den vanliga soptunnan så att dina matrester blir till biogas och biogödsel. Sedan skatten på plastpåsar infördes häromåret har dock felanvändningen och förbrukningen av de gröna påsarna ökat. I dagsläget används påsarna både till restavfall och förpackningsavfall.

– Detta leder till problem för vår biogas­anläggning som hanterar avfallet i påsarna, eftersom anläggningen bara har möjlighet att hantera biologiskt avfall som matavfall, säger avfallsstrateg Sofia Lodén.

Felsorteringen resulterar även i högre föroreningar i biogödseln, vilket på sikt påverkar både djur, natur och människor negativt.

Felsortering ökar kostnaderna för avfall

Den gröna påsen för matavfall är inte gratis, utan finansieras via avfallstaxan som alla kommuninvånare betalar. Vid felaktig användning ökar kostnaderna för inköp, vilket på sikt påverkar avfallstaxan, menar Sofia Lodén.

– Tranås kommun vill hålla avfallstaxan på en rimlig nivå och samtidigt bidra till framtagandet av biogödsel som är bra för både människa, djur och natur. Använd den gröna påsen på rätt sätt så bidrar du till att vi kan producera mer grön energi.

Det här får du slänga i gröna påsen

  • Frukt och grönt
  • Ben och skal
  • Te och kaffe
  • Matrester
  • Matfett (men använd gärna miljötratten för större mängder)

Det här slänger du i brännbara påsen

  • Smått brännbart: hushållspapper, kuvert, plast (som inte är förpackningar), pärmar, gummi, läder, textilier, hundbajs och krukväxter.
  • Engångsartiklar: våtservetter, tops, sanitetsprodukter, blöjor, bläckpatroner, dammsugarpåsar och kattsand.

Vill du veta mera?

Kontakt

VA- och avfallsavdelningen

E-post: vaavfall@tranas.se