Miljötratten

Med miljötratten kan du samla upp fett som blivit över vid matlagningen. Skruva fast tratten på en vanlig pet-flaska och lämna flaskan till återvinning när den är full. Spola aldrig ner fett i avloppet.

Ta hand om matfett med miljötratten

Använd miljötratten för att samla upp olja och matfett som blivit över vid matlagningen. Lämna fettet på återvinningscentralen så används det som råvara till nya produkter som tvål, stearinljus, gummi och plast.

Spola inte ner matfett i avloppet. Fettet stelnar och bildar proppar i avloppsrören. Till slut blir det stopp som kan leda till översvämning.

Vad är matfett?

Matfett kan vara:

  • smör som du steker i
  • mat- och frityrolja
  • olja från bruk med tonfisk eller soltorkade tomater.

Hur använder jag miljötratten?

Skruva fast miljötratten på en ren plastflaska. Häll överbliven olja eller matfett från stekpannan i flaskan när fettet svalnat lite. Stäng locket till tratten och ställ undan flaskan till nästa gång du behöver den. Torka ur stekpannan med hushållspapper innan du diskar för att minimera utsläppet av matfett. Lägg pappret i gröna påsen.

På insidan av miljötrattens lock sitter en hållare för flaskans skruvkork. När flaskan är full skruvar du av tratten och försluter flaskan med den vanliga korken. Lämna flaskan med fettet på återvinningscentralen i Norraby. Miljötratten kan återanvändas många gånger och ska inte lämnas in ihop med flaskan på återvinningscentralen.

Var får jag tag på miljötratten?

Tratten finns att hämta på servicekontoret Tranås Direkt och på återvinningscentralen i Norraby.

Kontakt

Avfallsavdelningen

E-post: avfall@tranas.se

Avfallsstrateg
Telefon: 0140-683 41

Servicekontoret Tranås direkt

E-post: tranasdirekt@tranas.se
Telefon: 0140-687 90

Adress
Storgatan 39 B
573 32 Tranås

Öppettider
Måndag–fredag: 10.00–18.00
Lördag: 10.00–14.00

Senast publicerad: