Två unga kvinnor står framför en tegelvägg.

Elsa Dufmats och Ellen Orth kommer att arbeta som röstmottagare i årets val.

Ökat intresse för förtidsröstning

Söndagen den 11 september 2022 är det val till riksdag, regionfullmäktige och kommunfullmäktige. Men redan från den 24 augusti har du möjlighet att förtidsrösta.

Eva Klahr är valsamordnare i Tranås kommun.

För många är valdagen den andra söndagen i september en högtidlig dag, men för att underlätta för alla väljare, finns även möjligheten att förtids­rösta. Från tidigare val har det visat sig att genom att öka tillgängligheten genom förtidsröstning så ökar också det totala valdeltagandet.

– Intresset för att förtidsrösta ökar för varje val. Vid valet 2018 var det fler än någonsin som valde att förtidsrösta och vi förväntar oss att den trenden håller i sig även i årets val, säger Eva Klahr som är Tranås kommuns valsamordnare.

Nytt valdistrikt

Nytt inför årets val är att valdistrikten i Gripenberg, Linderås och Adelöv har slagits ihop till ett gemensamt valdistrikt som numera heter Tranås västra. Vallokalen för det sammanslagna valdistriktet är Linderås församlingsgård. Man kommer fortfarande att kunna rösta i Gripenberg och Adelöv på valdagen, men då genom att förtidsrösta.

– Väljarna kan fortfarande gå till sin gamla vallokal i Gripenberg och Adelöv och rösta, men det blir genom att förtidsrösta. Vill man rösta i vallokal så att rösterna läggs ner i valurnan på valdagen, får man åka till Linderås församlingsgård, säger Eva Klahr.

Många engagerade på valdagen

I samband med valdagen behövs ett stort antal personer för arbete i vallokalerna. Det handlar om att
ta emot röster och lägga dem i urnan, hjälpa väljare och att räkna röster. Elsa Dufmats och Ellen Orth
är två av de personer som kommer att arbeta som röstmottagare i årets val. Båda två är förstagångs­väljare och ser fram emot att både få rösta för första gången och att få göra en insats.

– Det är klart att jag ska rösta! Jag har väntat på att få rösta hela livet. Det känns viktigt att värna om
demokratin, säger Ellen Orth.

Både Ellen och Elsa är intresserade av politik, även om de inte engagerar sig politiskt. Klimatet och jämställdhet är de områden som de anser vara viktigast.

– Det känns bra att kunna göra en insats. Vid förra valet var jag med och höll i skolvalet. Nu ska det bli spännande att se hur det går till på riktigt, säger Elsa Dufmats.

Läs mer om val och att rösta