Kultur, konst och historia

Uppskattar du konst och kulturhistoria har du mycket att hämta i Tranås. Här finns fantastiska hantverkare, konstnärer och ett värdefullt kulturarv. Under ett besök på pälsmuseet får du ta del av Tranås renommé som pälsstad.

Lär dig mer om Tranås historia

Tranås kommun har flera intressanta museer och utställningshallar. Utställningarna berör allt från den gamla pälsindustrin, hur samhället såg ut förr i tiden och ångbåten Carl-Johans historia. Du kan också göra en tidsresa till tidiga 1800-talet på Gammelbyn Hultet.

Läs mer om muséerna i Tranås kommun

Läs mer om kyrkorna i Tranås kommun

Läs mer om historiska platser

Upplev konst på Tranås gallerier

Tranås är en kulturstad. Här finns flera gallerier för den som gillar konst och skulpturer.

Konsthandel och inramning på Galleri konstgården

Galleri konstgården drivs sedan år 1998 av Mikael Olsson med fokus på galleri, konsthandel och inramning. Konstinriktningen är nutida kvalitetskonst och Galleri konstgården erbjuder en stor spännvidd av stilar, konstformer och konstnärer och under åren har många namnkunniga konstnärer ställt ut.

Läs mer på Galleri konstgården webbplats Länk till annan webbplats.

Bli inspirerad av Tranåsbygdens konstförening

Tranåsbygdens konstförenings ambition är att engagera och entusiasmera med utställningar av samtida konst, föreläsningar, kurser, studiebesök och resor. Konstföreningen strävar efter att alla med konstintresse skall känna sig välkomna till oss. De erbjuder en bred verksamhet kopplade till sin lokal på Storgatan 48, ett hus som Fritiof Nilsson Piraten bodde i under sina tio år i Tranås på 1920-talet.

Läs mer på Tranåsbygdens konstförening webbplats Länk till annan webbplats.

Skulpturer längst med Storgatan

Är du konstintresserad då finns det många intressanta skulpturer i Tranås att beskåda. Ta en promenad längst med Svartån och kolla runt på den vackra konsten som smyckar det offentliga rummet. Här finner du alltifrån modern konst så som en 24 meter lång graffitiväggen till en byst av Tranåsprofilen Lennart Hyland på torget eller varför inte spana in skulpturen av speedwaymästaren Ove Fundin på Klockareplan.

Läs mer om skulpturerna i Tranås kommun

Kulturevenemang i Tranås

I Tranås finns det flera intressanta kulturevenemang som återkommer varje år. Bland annat Konstrakan då Storgatan förvandlas till en konstboulevard där konstnärer och utställare visar upp sin konst. För den musikintresserade anordnas även Musikcaféserien. Musikcaféserien arrangeras av Smålands musik och teater och konceptet med evenemanget är att det anordnas konserter under flera kvällar med musiker från olika musikgenrer.

Se alla aktuella evenemang i evenemangskalendern

Kontakt

Turistbyrån Tranås direkt

E-post: tourist.office@tranas.se
Telefon: 0140-687 90

Senast publicerad: