Vandra och cykla

I Tranås kan du vandra, cykla och vistas i naturen. Det finns både utmärkta vandringsleder och parker i stadsnära miljö.

Vandra i naturnära miljö

Ett grovmaskigt nät av markerade leder slingrar fram längs sjöar, genom hagmarker, urskog och kuperad terräng. Turistbyrån Tranås direkt erbjuder kartor och kan rekommendera både tuffare etapper och mer lättgångna leder. Tranås har två naturreservat på promenadavstånd från centrum; Ekbergsparken och Illerns naturreservat. Kring det gamla sanatoriet i Romanäs finns ett fint strövområde med flera leder. Vill du känna på storskogen rekommenderas Holavedens urskog och Huluskogen.

Läs mer om vandringslederna i Tranås kommun

Besök någon av parkerna mitt i Tranås stadskärna

Mitt i Tranås finns två grönområden väl lämpade för promenader: Ekmarkspark med sina välskötta och imponerande planteringar och Östanåparken – Tranås gröna lunga. Ekbergspark, som ligger strax utanför centrum, är ett lövskogsområde med ett stort bestånd av gamla ekar. Några av träden beräknas vara över 500 år gamla. Hedners Park är en naturlekpark och sagostig med delvis handikappanpassade vandringsvägar. Rastplatser med möjlighet att grilla finns på flera ställen.

Läs mer om parkerna i Tranås kommun

Cykla Sommen runt eller testa mountainbike i skogen?

Njut av turcykling på lugna grus- och asfaltsvägar. Kom hit och träna på landsväg eller få igång adrenalinet med mountainbike i vidsträckt vildmark. Ge dig ut i naturen på cykel behöver du tips på lämpliga turer och leder så hjälper turistbyrån, Tranås direkt dig med kartor. Sommen Runt är ett klassiskt cykellopp på 12,4 mil och är en del av Sommenbygdklassikern.

Läs mer om Sommen runt Länk till annan webbplats.

Läs mer om cykellederna i kommunen på Naturkartan Länk till annan webbplats.

Se alla cykelföreningar i föreningsregistret Länk till annan webbplats.

Tranås — en cykelvänlig kommun

Tranås kommun arbetar för att bli än ännu mer cykelvänlig kommun och är bland annat med i projektet Svenska cykelstäder. Kommunen hyr ut cykelgarage, arbetar med bättre infrastruktur för cykling och har en cykelstrategi.

Läs mer om kommunens arbete kring cykling

Kontakt

Turistbyrån Tranås direkt

E-post: tourist.office@tranas.se
Telefon: 0140-687 90

Senast publicerad: