Historiska platser

Tranåsområdet är fullt av historiska platser som berättar spännande historier från förr. Visste du till exempel att ett av Sveriges största träslott finns i Gripenberg?

Gammelbyn Hultet

Gammelbyn Hultet ligger vackert vid sjön Sommen, norr om Tranås. Här får du som besökare resa bakåt i tiden och ta del av byggnader, verktyg och berättelser från förr. På området finns ett tjugotal kulturhistoriskt intressanta byggnader med historiska interiörer.

Du kan besöka Gammelbyn Hultet som grupp och få en berättartur av kunniga guider. Guidningarna sker under vår- och sommarhalvåret. Boka via turistbyrån Tranås direkt.

Gammelbyn Hultets webbplats Länk till annan webbplats.

Gripenbergs slott

Gripenbergs slott är ett av de äldsta bevarade träslotten i Sverige. Slottet ligger i Gripenberg, ungefär 5 kilometer sydväst om Tranås. Slottet byggdes på 1660-talet och är ett lagskyddat byggnadsminne. Byggherren till slottet var greven Carl Gustav Wrangel och arkitekt Nicodemus Tessin den äldre. Slottet är inte öppet för allmän visning.

Läs mer om Gripenbergs slott Länk till annan webbplats.

Romanäs sanatorium

Romanäs sanatorium byggdes år 1906 och var ett behandlingshem för tuberkulossjuka personer. Platsen som är omgiven av tallskog valdes med omsorg för att utgöra de bästa förutsättningarna för att de inlagda skulle tillfriskna snabbt. Romanäs sanatorium ligger i anslutning till Romanöleden som är en perfekt vandringssträcka på 2,3 kilometer.

Läs mer om Romanäs sanatorium Länk till annan webbplats.

Göberga herrgård

Göberga herrgård ligger i Linderås och är en byggnad med anor från 1400-talet. Byggnaden har byggts på under årens lopp och är idag ett byggnadsminne vilket innebär att det inte får rivas. Den första ägaren av gården var Ragnar Puke, under 1600-talet blev Erik Drage ägare till gården och han anlade en damm med fiskar i anslutning till gården.

Läs mer om Göberga herrgård Länk till annan webbplats.

Kontakt

Turistbyrån Tranås direkt

E-post: tourist.office@tranas.se
Telefon: 0140-687 90

Senast publicerad: