Vikarie

Som vikarie i Tranås kommun gör du en betydelsefull insats. Du får erfarenhet, en väg in i arbetslivet och värdefulla referenser för framtida jobb. Dessutom får du lära dig saker som samarbete, bemötande mot olika människor och att ta ansvar.

Här kan du läsa om hur det fungerar att vara vikarie och vilka verksamheter du kan jobba i. Du får också information om hur du söker jobb som timvikarie och vad som kan vara bra att tänka på.

Om du studerar till något som är relevant för det område du arbetar som vikarie i, kan dina betyg eller högskolepoäng påverka lönen.

Börja med att göra en intresseanmälan

Första steget för att bli timvikarie är att göra en intresseanmälan i vikariebanken. Lägg tid på din ansökan och presentera dig väl. Vissa delar måste du fylla i för att kunna gå vidare med din ansökan.

Du blir bokad vid behov

När du jobbar som vikarie är du kopplad till bemanningscentralen, som bokar dig på jobb. Du lägger själv in tider när du har möjlighet att jobba i ett system som heter Vikariebanken. Du blir bokad när det finns behov i verksamheten, alltså när ordinarie personal är sjuk eller frånvarande av någon annan anledning, eller om det behövs en extra person just den dagen. Bokningar kan komma samma dag eller en tid innan. För att jobba hos oss behöver du kunna jobba regelbundet och inte bara någon gång ibland.

Jobba efter schema på sommaren

Under sommaren har du möjlighet att gå på schema när ordinarie personal har semester. Då vet du redan inför sommaren vilka dagar du ska jobba och i vilken verksamhet. Semester­perioden brukar vara från mitten av juni till mitten av augusti.

Stöd och omsorg

I stöd och omsorg jobbar du med personer i olika åldrar med funktionsnedsättning. Du stöttar personer i deras vardag för att de ska kunna leva så självständigt som möjligt. Stödet kan vara både praktiskt och socialt. Vissa behöver mer omvårdnad medan andra behöver stöd i form av att motiveras till att göra aktiviteter under dagen.

Du kan jobba på grupp- och serviceboende, inom socialpsykiatrin, daglig verksamhet eller som personlig assistent. Arbetstiderna är dag, kväll och helg. Du kan jobba dygn med journatt och hos vissa är det vaken natt. På kvällar, helger och nätter får du extra betalt, vilket kallas OB-ersättning.

Äldreomsorg — särskilt boende och hemtjänst

Inom särskilt boende och hemtjänst jobbar du med äldre personer. Du ger stöd till personer så att de kan klara av sin vardag och leva så självständigt som möjligt. Det kan vara både praktiskt och socialt stöd.

På särskilt boende bor personerna i samma hus i var sin lägenhet. I hemtjänsten hjälper du personen i sitt hem. För att jobba i hemtjänsten behöver du kunna cykla och i vissa grupper behöver du även körkort för manuellt växlad bil.

Arbetstider är dag, kväll och helg. Du kan även jobba enbart vaken natt. På kvällar, helger och nätter får du extra betalt, vilket kallas OB-ersättning.

Skola och förskola

Inom skolan kan du jobba som lärarvikarie, på fritids och som elevassistent eller extra vuxen i klassen. Inom förskola kan du vara i barngrupp, i köket eller som lokalvårdare. Som vikarie kan du välja att jobba inom ett eller flera av dessa områden. För att jobba i kök behöver du vara utbildad kock.

Arbetstiderna är dagtid på vardagar.

Film: Vad kan en vikarie jobba med?

I filmen får du en kort beskrivning av vad du kan jobba med som vikarie i Tranås kommun.

Begär utdrag ur belastningsregistret

Om du blir aktuell som vikarie behöver du visa upp ett utdrag från polisens belastnings­register. Det kan ta några veckor att få svar, så beställ i god tid. Länk för att beställa utdrag från polisens belastningsregister hittar du här.

Beställ utrag ur belastningsregistret via Polisens webbplats Länk till annan webbplats.

Intervju och referens

Intervjun sker främst digitalt på Skype med någon av våra HR-konsulter. Du får bland annat berätta om dig själv och vad du har gjort tidigare.

Efter intervjun tar vi referenser. En referens är en person som ska kunna svara för hur du är i sammanhang där du måste passa tider och ha ansvar för en uppgift. Förbered kontaktuppgifter om du inte redan fyllt i dessa i din ansökan. Fråga din referens om det är okej att du använder den som referens. Vi tar inte referenser från nära anhöriga.

Vi ser fram emot din ansökan!

 

Kontakt

HR-avdelningen

E-post: hr@tranas.se

Senast publicerad: