Badplatser

Närheten till sjön Sommen gör att det i Tranås kommun finns flera badplatser som är trevliga att besöka en varm sommardag. Flera av badplatserna är tillgänglighets­anpassade med WC och ramp.

I Tranås kommun finns det många möjligheter till bad under sommarhalvåret. Sjön Sommen ligger delvis i kommunen och det finns också flera mindre sjöar i skogsmiljö.
Du hittar aktuella badtemperaturer här.

Hitta till kommunens badplatser

På kartan nedan kan du se var de badplatser som kommunen ansvarar för ligger. Läs mer om baden nedan eller genom att klicka på markeringarna i kartan.

Hättebaden ligger cirka 4 kilometer från Tranås centrum vid Sommens strand. Badplatsen är kommunens största badplats med barnvänlig sandstrand, badbryggor och hopptorn. Det finns toaletter och omklädningsrum som är tillgänglighetsanpassade.

Adress
Badvägen 5
573 93 Tranås

Hättebaden på Naturkartan Länk till annan webbplats.

Illerns badplats ligger vid sjön Illern cirka 3 kilometer från Tranås centrum vid Rås gård. Badplatsen är enkel med en badbrygga och stege. Det är en populär badplats för de motionärer som tar sig runt Illern genom att cykla, jogga eller promenera.

Illerns badplats på Naturkartan Länk till annan webbplats.

Sommens badplats är barnvänlig med långgrund sandstrand och stora gräsytor att sola och leka på. Badplatsen ligger i Sommens samhälle cirka 12 kilometer från Tranås centrum.

Adress
Lugnavägen 4
573 61 Sommen

Sommens badplats på Naturkartan Länk till annan webbplats.

Strånnasjöns badplats ligger i närheten av bostadsområdet Stoeryd, cirka 3 kilometer norr om Tranås centrum. Strånnasjön är en långgrund sjö. Vid badplatsen finns en stor gräsmatta som lämpar sig för sol och picknick.

Adress
Mårdsmålen 3
573 91 Tranås

Strånnasjöns badplats på Naturkartan Länk till annan webbplats.

Trollsjön

Trollsjön är en liten badsjö vid Grännavägen på cykelavstånd från Tranås centrum. Trollsjön har en badbrygga och ligger i vacker skogsmiljö.

Adress
Grännavägen
573 92 Tranås

Trollsjöns badplats på Naturkartan Länk till annan webbplats.

Tärenäs badplats ligger i Kvarnarps samhälle mellan Tranås och Gränna. Badplatsen har gott om gräsytor för att sola eller leka. Det finns också en lekplats i anslutning till badplatsen.

Adress
Tärenäs Bellmansro 1
573 97 Tranås

Tärenäs badplats på Naturkartan Länk till annan webbplats.

Vattenkvaliteten är viktig för att du ska kunna bada säkert i sjöarna i kommunen. På badplatser som är klassade som EU-bad ska provtagning ske minst en gång i månaden. Tranås kommun har valt att ta prover minst en gång i månaden mellan mitten på juni till augusti på alla badplatser för att göra en bakteriologisk undersökning av vattnet. Yttre faktorer som temperatur, nederbörd, vind och närhet till föroreningskällor påverkar badvattnets kvalitet. Enstaka sämre resultat kan förekomma utan att badet i sin helhet behöver stängas.

Om vattenprovet visar att badvattnet är otjänligt startar en utredning och en ny provtagning görs. Otjänligt resultat kan leda till att bygg- och miljönämnden beslutar om badförbud. En skylt med texten Avrådan från bad sätts då upp i anslutning till badplatsen.

Om badplatser och kvalitet på badvatten i Tranås hos Havs- och vattenmyndigheten Länk till annan webbplats.

Hundar får inte bada på kommunala badplatser.

Kontakt

Kultur- och fritidsförvaltningen

E-post: kultur-fritid@tranas.se
Telefon: 0140-681 00

Turistbyrån Tranås direkt

E-post: tourist.office@tranas.se
Telefon: 0140-687 90

Adress
Storgatan 39 B
573 32 Tranås

Öppettider
Måndag–fredag: 10.00–18.00
Lördag: 10.00–14.00

Senast publicerad: