Stadshushallen

Tranås stadshus är en pampig byggnad som inrymmer kontor, sammanträdeslokaler och utställningssalar. Här kan du som besökare ta del av konst och kultur.

Utställningslokal

I stadshushallen - den så kallade ljusgården- inrymmer varje år ett antal tillfälliga utställningar och musikarrangemang. Det finns även många konstskatter i den fasta utställningen att beskåda, såsom den unika skulptursamlingen i husets mitt och i tranåsrummet på andra våningen visar glimtar och kända profiler ur stadens intressanta historia.

Historik

Tranås stadshus invigdes den 21 november 1953. Efter en arkitekttävling, som genomfördes redan 1944, gick uppdraget till stockholmsarkitekterna Ivar Stål och Adrian Langendal. Stadshuset fick ett fritt och framträdande läge vid Svartåns östra strand och omfattar fyra längor med fasader i rött tegel, grupperade kring en överbyggd ljushall.

Arkitektur

Sessionssalen manifesteras i fasaden genom en grupp av tre höga, spetsiga fönster med granitomfattningar som genombryter takfoten. Byggnaden är välkänd för sin pampiga arkitektur och förebilden sägs ha varit stadshuset i Stockholm och dess nationalromantiska stil. Där stadshuset står idag fanns förr ett slakthus samt några mindre trähus. På gräsmattorna, som då var mossmark, åktes det skridskor och många bandymatcher spelades här.

Öppettider och entréavgift

Stadhuset har öppet vardagar mellan kl. 07.30—16.30. Det är fri entré för besökare.

Kontakt

Adress:
Stadshusplan 1
573 82 Tranås

Stadshusets växel

E-post: tranas.kommun@tranas.se
Telefon: 0140-681 00

Senast publicerad: