Aktiviteter på Seniorcentralen

Seniorcentralen är en mötesplats och ett nav för olika verksamheter som inriktar sig på friskvård och att förebygga ohälsa. Här får du som senior information och kunskap om sådant som kan beröra och vara av intresse för dig.

Seniorcentralen har aktiviteter måndag till fredag

På Seniorcentralen är det aktiviteter alla vardagar. För mer information om de dagliga aktiviteterna utöver tisdagarnas ”prova på” och torsdagarnas temaföreläsningar går det bra att ringa till Seniorcentralen på telefonnummer 0140-682 75.

Tipsa om aktivitet

Har du tips på aktiviteter du skulle vilja att vi anordnar på Seniorcentralen? Kanske har du själv möjlighet att hålla i en aktivitet? Kontakta oss gärna eller lämna ett förslag direkt via vår e-tjänst.

Program för våren 2024

27/2 Information om träningslokalen
Förbättra din hälsa genom träning. Välkommen till introduktionstillfälle på Seniorcentralens gym. Instruktörer är sjukgymnaster från Rehab Tranås Kommun, Bra Liv Tranås Vårdcentral och Vårdcentralen Tranan.

5/3 Minska risken för fall och lär dig hantera om olyckan är framme
Hur kan man förebygga fall? Varför ramlar man? Vid detta tillfälle får du information om hur du hanterar om du ramlar och även möjlighet att prova att ta dig upp från golvet. Instruktör är sjukgymnast från Rehab Tranås kommun.

19/3 Måla med akvarell
Kom till en målarstund och få möjlighet att lära dig att utveckla dina konstnärliga färdigheter och få lite skaparglädje. Ledare Karin Sissek från Studieförbundet Vuxenskolan.

9/4 Sittande yoga
Välkommen till sittande yoga där vi fokuserar på hållning, balans och lugn. En yogainstruktör kommer och genomför rörelserna med oss. Passar alla.

23/4 Dans med Gammeldansarna i Hestra
Det svänger ordentligt när Gammeldansarna kommer! Det blir både dans och musik. Vill man så får man prova att ta en sväng i någon av danserna.

30/4 Balans, reaktionsförmåga och minnet
Balans, reaktionsförmåga och minne är alla viktiga för att bibehålla och förbättra kognitiva och fysiska funktioner. Roliga och lätta övningar som passar alla!

14/5 Boule
Vi spelar boule utan gällande regler. Närmast lillen vinner.

21/5 Stavgång och picknick i det gröna
Häng med på en promenad med stavar. När du använder stavar under promenader aktiveras fler muskelgrupper än vid vanlig gång, vilket gör det till en mer komplett träning för hela kroppen. Det finns några stavar att låna om man ej har egna. Med oss har vi en picknickkorg.

29/2 Behöver äldre äta annorlunda än andra?
En näringsrik kost och regelbundna måltider är särskilt viktigt för äldre personer eftersom våra näringsbehov förändras med åldern. Här får vi tips och råd om vad man kan tänka på för att äta rätt. Föreläsare Cecilia Melanders kostekonom från Centralköket.

7/3 Hjälpmedelsbutiken
Det finns många olika typer av hjälpmedel som kan underlätta vardagen. Idag kommer Veine och Ulla och visar olika smarta hjälpmedel från sin butik ”Hjälpmedelsbutiken” här på Ågatan. Föreläsare: Veine och Ulla Utter.

21/3 Tranås historia
Föreläsning om vår vackra trakt och Tranås historia. Tor från ABF berättar och visar bilder om intressanta händelser. Föreläsare: Tor Boj från ABF.

11/4 Vad vet du om artros?
Har du problem med stelhet, smärta i knä, höfter och händer? Har du svårt att ta på dig strumpor, kliva ur bilen, gå nerför trappor, öppna burkar? Föreläsningen handlar om artros och vad du själv kan göra för att bibehålla och förbättra din funktion. Föreläsare: Viktor Malmsjö från Tranås vårdcentral Bra Liv.

25/4 Vad vet du om KOL?
Kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) är en kronisk sjukdom som påverkar lungor och luftvägar. Idag vet vi att det finns mycket vi kan göra själva för att påverka vårt mående. Kom och få mer information om symtom, riskfaktorer, diagnos, behandling och stöd. Föreläsare: Ingeborg Dahlin, Hjärt- och lungföreningen och Sofie Zenk Thole, Tranås VC Bra liv.

2/5 Vad vet du om benskörhet- osteoporos?
Benskörhet är en kronisk sjukdom som innebär att skelettet blir svagare och att du lättare kan få benbrott. Idag har vi mycket kunskap om hur man kan förebygga och behandla benskörhet. Föreläsningen ger dig mer information om vad benskörhet är och vad du själv kan göra för att minska risken för benbrott. Föreläsare: Cajsa Svenler och Katarina Wik Söderström från Tranås vårdcentral Bra Liv.

16/5 Svea på Stolfabriken- Så blev filmen i Tranåsbygden
Vi har en visning av filmen om Tranås - "Vatten, luft, jord & skog" med bland annat intervjuer av personer med härliga yrkeslivsberättelser och andra livsanekdoter från förr i Tranås kommun. Det blir en trivsam stund med många historiska minnen där det också finns tid att berätta om sina egna erfarenheter genom livet. Välkommen! Föreläsare Anna Stavréus från Studieförbundet Vuxenskolan.

Personal från Demensteamet är på plats. Ställ din fråga om egen eller anhörigs minnesproblematik eller annat som berör minnessvikt.

Torsdag 29/2 kl 15.30-16.00
Torsdag 25/4 kl 15.30-16.00

Till Seniorcentralens träningslokal är du som vill främja din hälsa genom fysisk aktivitet välkommen. Träningslokalen passar för dig som vill träna upp och stärka en nedsatt funktion, träna balans, kondition och styrketräning eller vara med i gruppgymnastik.

Öppettider

Träningslokalen är öppen kl 07.00-19.00 alla dagar i veckan. Om inte personal finns på plats i lokalen, finns det larm att tillgå.

Gruppträning och sjukgymnast

Varje dag kl. 10.00—10.30 anordnas gruppgymnastik.

Träningsmöjligheter

I Seniorcentralens träningslokal finns det möjlighet att förbättra din hälsa genom fysisk träning i form av:

 • Balansträning
 • Konditionsträning
 • Styrketräning
 • Gångträning
 • Rörelseträning
 • Gruppgymnastik alla dagar kl. 10:00-10:30

Utrustning

 • Motionscyklar
 • Barr
 • Roddmaskin
 • Dragapparat
 • Benpress
 • Hantlar
 • Gummiband
 • Step-bräda
 • Balanskuddar
 • Viktmanschetter

Sjukgymnast

Sjukgymnast finns i träningslokalen vissa tisdagar mellan kl. 13:00-14:00. Du kan få tips och hjälp med din träning. Följande dagar finns sjukgymnast på plats i träningslokalen:

 • Tisdagen den 13 februari
 • Tisdagen den 27 februari
 • Tisdagen den 12 mars
 • Tisdagen den 2 april
 • Tisdagen den 16 april
 • Tisdagen den 7 maj
 • Tisdagen den 21 maj
 • Tisdagen den 11 juni

Kontakt

Seniorcentralen

Telefon: 0140-682 75

Adress
Berget
Piratens gata 9
573 31 Tranås

Öppettider
Måndagar kl. 9:00 - 12:00
Tisdag - Fredag kl. 9:00-16:00

Prova-på-program
Tisdagar kl. 14.00

Temaföreläsningar

Torsdagar kl. 14.00

Anhörigstödjare

Christina Görling
Telefon: 0140-681 59
E-post: anhorigsamordnare@tranas.se

Enhetschef

Janet Zander
Telefon: 0140-682 75
E-post: janet.zander@tranas.se

Senast publicerad: