Stäng sök
Tranås logotyp
hej

Studie- och yrkesvägledning

Här hittar du information om hur det är att läsa en vuxenutbildning och vilka villkor som gäller.

Att läsa på Vux

Undervisningen på vuxenutbildningen är kostnadsfri. Som studerande måste du dock själv köpa kurslitteratur och skrivmaterial. Utbildning inom vuxenutbildningen är studiemedelsberättigande. Du söker studiemedel hos Centrala studiemedelsnämnden (CSN).

Kursplaner och studietakt

Lärarna ger dig verktygen, men det är du som äger din utbildning. Det innebär att du ansvarar för ditt lärande. Vuxenutbildningen följer samma läroplan och kursplaner som grund- och gymnasieskolan. Studietakten och antalet ämnen du vill kombinera bestämmer du tillsammans med en studie- och yrkesvägledare genom att upprätta en individuell studieplan.

Det är viktigt att du följer planeringen. I många kurser har du ingen grupp som bestämmer studietakten. Du har därför ett stort eget ansvar att följa din planering. Om den ändå måste ändras, till exempel genom att du vill förlänga kursen, ska du prata med din lärare och även med studie- och yrkesvägledaren. Ändringar eller avbrott kan innebära förändringar i studiemedel från CSN. Ett studieavbrott kan innebära att du kan få problem att få studiemedel när du senare vill fortsätta studierna. Kontakta CSN och ta reda på vad som gäller för just dig.

Distansstudier

Vi har avtal med utbildningsföretaget Exlearn som utför en del av våra webbaserade kurser som vi själva inte erbjuder. Distansstudier innebär en stor flexibilitet och valmöjlighet för dig som elev, men ställer samtidigt krav på en god självdisciplin och en förmåga att genomföra en studieplanering utifrån dina egna förutsättningar.

Så här söker du en utbildning

Kontakta våra studievägledare för att söka till våra kurser och utbildningar. Utifrån dina tidigare betyg tittar vi på vad du har för möjligheter att nå de mål du har.

Ansökningsblankett Pdf, 25.3 kB.

Fyll i formuläret nedan för att beställa ditt betyg.

Kontaktuppgifter
Kontaktuppgifter

xxx ---- Lägg till text om GDPR och vad som sparas av det besökaren skriver in ---

Hantering av personuppgifter, GDPR

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare Vux Tranås

Gymnasiekurser, grundläggande kurser, yrkesutbildningar
Per Halldin
E-post: per.halldin@tranas.se
Telefon: 0140-688 71

Telefontid
Tisdagar: 10.00–11.30
Torsdagar: 13.00–14.30

Sfi
Pia Samuelsson
E-post: pia.samuelsson@tranas.se
Telefon: 0140-684 49

Telefontid
Måndagar: 13.00–14.30
Onsdagar: 10.00–11.30

Senast publicerad: